Januari 2025: Biodiversiteit

 

Een mooi woord zowel bio als diversiteit. Bio-leven en diversiteit -verscheidenheid

Biodiversiteit van een gebied (de soortenrijkdom van een bepaalde groep organismen zoals planten, zoogdieren, vogels, insecten, algen en mossen).

Geweldige initiatieven rijzen de pan uit ook vanuit overheidsinstanties voor de gewone burger, zo ook bijvoorbeeld tegels wippen, voedselbossen en zonnepanelen...

Ook voor ons, een subsidieaankondiging in de krant om landschapselementen op een agrarisch stuk grond aan te mogen brengen. Een puzzelstuk die nog ontbrak op ons perceel.

Natuurlijk hebben we deze kans met beide handen aangegrepen en inmiddels is de eerste aanleg gelukt.

Tegelijkertijd worstel ik met de vraag wat gebeurt er na de aanleg van alle planten en bloemen, al het zaad wat we gaan zaaien, de oever en zuurstofplanten die zo hard hun best doen in de amfibieënpoel, de zoogdieren die hun weg moeten vinden in onze tuin met de instandhouding van al deze prachtige ontwikkelingen en waar de verantwoordelijkheid nu eigenlijk hiervan ligt.

De gewone burger die zo hard zijn best doet om de natuur een kans te geven terwijl de omstandigheden zoals lucht, water, bodem en geluidskwaliteit maar matig zijn. Voedselbossen aanleggen terwijl de biodiversiteit onder de insecten en dus ook vogels er niet of te weinig is. Zonnepanelen aanschaffen terwijl de herkomst van de grondstoffen en opbrengst en dus de duurzaamheid twijfelachtig zijn.

De huidige consumptiemaatschappij (van goederen kopen en verkopen, luxe en prestige ten koste van kwaliteit en welzijn), waarin niet meer wordt gekeken naar de basisbehoefte, zou een stap terug moeten doen willen we de instandhouding van de biodiversiteit kunnen waarborgen. Tot dan kunnen we tegels wippen wat we willen…

Toch blijf ik (om positief te blijven) het een uitdaging vinden om hieraan te blijven mee werken en ben ontzettend benieuwd hoe onze tuin zich de komende jaren zich gaat ontwikkelen.

 

"Het zijn niet de sterkste of slimste die overleven, maar diegene die zich het beste aanpassen aan een veranderende omgeving" (citaat van Charles Darwin, grondlegger van de evolutietheorie).